Followers

Labels

Friday, October 16, 2015

Allah Has A Better Plan For Me

Assalamualaikum,

*bersihkan sawang*

Dah lama betul myra tak berkongsi cerita kat sini kan? Sejak mula bergiat aktif dengan twitter ni kesian blog semakin dilupakan. To update, hari ni 15 Oktober 2015 (Khamis) and I'm still/already 22 years old. Still young and gorgeous. Acewahh!

Its 2 months away sebelum genap setahun myra tak menulis kat sini. Of course macam-macam benda jadi sepanjang waktu tu. Myra sambung degree kat UiTM Puncak Alam, had a short and sweet relationship with my life changer, AM, going through post-breakup depression mode on the weeks of final examination week but still managed to slay a flying color result, Selected for exchange student program to Indonesia.. hahahaha. Yep! Now I am writing this post in a small yet cute coffee shop at Universitas Pendidikan Bandung, Indonesia :)

Told ya, lots of good and bad things happened though :p

Anyway, I have a long rants here. Brace yourself readers! At this point of my life, I feel grateful. Because when Allah said that He has better plan for you, just have faith.

8 tahun lepas, keputusan PMR myra agak cemerlang. I even did well my PMR trial, I was listed as top 10 best student in my batch. I was at my best performance during that time. Especially dengan ada nya Arin,(If you are a constant reader, you must know who he is :p) He's the one who motivates me to be the best. Dari drop kelas masa form 2, he motivates me untuk score first in class, and we even both got straight As in PMR. Tapi sesungguhnya perancangan Allah tu memang cantik sangat. Kita cuma merancang, Dia yang menentukan.

 I've once read someone's wrote that
Allah has only 3 answers for your du'a.
1. Yes.
2. Yes but not now.
3. I have a better plan for you.
He will never say No for an answer.

Walaupun dapat keputusan yang cemerlang dalam PMR, myra tak dapat apa-apa tawaran ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP) atau pun Maktab Rendah Sains MARA (MRSM). Yang kelakarnya, surat makluman tempat peperiksaan untuk kemasukan MRSM tak sampai kat rumah myra.

Sorang demi seorang kawan-kawan myra dapat tawaran ke sana dan myra masih di SMK Mohd Khalid. Termasuklah Arin yang dapat tawaran ke SASER. Lama-kelamaan kitorang makin renggang. Disebabkan beberapa insiden, myra terpaksa undurkan diri. Myra faham dia nak fokus dengan studi masa tu. Entah kenapa lepas tu motivasi myra terus merudum termasuklah prestasi pelajaran Myra. I lost my interest in science subjects walhal dulu myra yang beriya nak jadi doktor veterinar la, paediatrician lah.

Mula lah hilang semangat nak belajar sampai satu tahap sanggup ponteng kelas, cabut dari sekolah sebab nak pergi berjimba kat City Square (nasib baiklah tak pernah kantoi), dalam kelas tidur, copy homework member bla bla bla. I know I was a bad girl before. Lots of things happened to me but luckily dalam dajal-dajal tu, I still score 5A1B3C in my SPM exam. It was quite impressive because I only passed my Add Math test twice in two years.LOL!. Good news for Arin sebab dia dapat 9A+1A. He's so genius mehh!

Masa tu myra down teruk jugaklah. you know my mom, being a teacher, she expects that I got at least 6As. She made me think that SPM is everything and I sucked at it. Meanwhile, my bestfriend Airin dapat 4A je tapi family dia punya happy and congratulate macam dapat straight As! Jealous teruk Myra masa tu.

Tapi sekurang-kurangnya myra sangat-sangat bersyukur myra dah ada kesedaran yang myra dah tak ada passion dalam bidang sains. Myra tahu myra dah tak minat dan myra takkan teruskan buat benda yang myra tak minat. Dan atas sebab yang samalah myra tak apply pun ke matrikulasi.


And that one night changes everything, Myra datang rumah my bestfriend Airin with my parents. (p/s our parents mmg dah lama kenal since we are not even born yet) Bestfriend myra Airin pulak tunjuk pasal sekolah teknik vokasional dia, ada masak2 apa semua dan hati myra terdetik. Kenapalah lepas pmr dulu aku tak masuk sekolah teknik je?

Myra pun apply Diploma Seni Kulinari kat uitm in UPU. Although I can see my mom was quite disappointed and expect me to be a doctor, myra keraskan hati, redah je amik course ni. Alhamdulillah, myra dapat course yang myra nak. I did very well actually, Myra dapat Anugerah Pelajar Terbaik Diploma Seni Kulinari untuk 2 kali, 5/6 dean list and paling best sekali masa dapat anugerah Excellence Award for Semester 5 and most importantly proving that my mom was wrong about me. I even pursued to degree of foodservice which is also my first choice.

By the way, talking about entrance to degree in foodservice ni memang ada something menarik yang betul-betul jadi my life game changer. I have no idea lepas habis praktikal tu UiTM bukak application untuk penerapan UiTM for those yang nak sambung degree. Masa tu pulak handphone myra kena curi so myra tak terima apa-apa info pasal penerapan tu. Sedih jugak kawan-kawan semua takde pun yang inform. tanya lecturer pun dia kata taktahu. Frust and bengang jugak lah masa tu sebab tengok kawan-kawan semua sambung belajar. At that time myra tengah buat part-time kat Pizza Hut.

On the bright side sempat la kerja kat 3 tempat kerja and dapat macam-macam pengalaman. Lepas 2 bulan kat Pizza Hut then myra kerja kat Bigfood F&B as pastry assistant. Kat situ memang best lah sebab dapat belajar macam-macam pasal desserts, bakeries and pastries since tu memang major myra. Tak lama kerja kat situ, I got problem with the owner's son yang asyik carik pasal dengan myra. Last-last chef Pakli kat tempat praktikal lama panggil kerja dengan dia. Sempat la kerja 6 bulan kat sana, Tu pun tahan je dengan bitch yang myra citer kat last post ni.

Dalam bulan Mac, akhirnya myra sambung Degree in Foodservice Management kat UiTM Puncak Alam. And at the time I met someone who actually brings a lot of impact, that kind of impact that Arin gave me. For the second time, even though lepas dengan Arin I have few not working relationships, this time it felt like I really2 fell in love. It was short because he couldn't commit with me due to his work. I went to a depression mode during my examination week, made me push people away from me. And my classmates think I'm being selfish and have no idea I have a problem. I was depressed and to certain extent it feels suicidal. Yes, the tense got real because I lost 7kg just after 1 month. I also received the news that my beloved tok chik passed away and I can't return home because I have tight exam schedule, So many things happened in one month.

I'm so lucky however I scored flying colors examination result, 3,86 CGPA. not bad huh? I even got selected as an exchange student to Universitas Pendidikan Indonesia. Takut sangat masa tu jadi balik macam form 4 & form 5. Alhamduillah, I survived. And all the pain and tears, it was worth it.


Come to think again, I was grateful I didn't got the offer to SBP or MRSM because I maybe end up stucked doing things that I don't actually have my passion on. I also came across a profile of me during primary school. I said I wanna be a chef. Kenapa chef? Myra ingat lagi jawapan myra masa tu. Sebab banyak lelaki je jadi chef, perempuan takde. Haha. Kecik2 dah jadi feminist. Surprisingly, I started to fall in love with culinary because I helped my mom's friend making 'kuih raya' when i was just 9 years old. It was hidden passion and I was so lucky that I found it before its too late to turn back.

So readers, myra taip panjang-panjang ni bukan untuk tatapan korang saja-saja tau. Yang baik jadikan teladan, yang buruk jadikan sempadan. And jangan sekali-kali buruk sangka dengan Allah. Sesungguhnya dia ada perancangan yang lebih baik untuk kita. Have faith. If it doesn't meant for you always remember that, kita mungkin tak dapat apa yang kita hendakkan sebab Allah nak beri apa yang kita perlukan. Till' we meet again! Assalamualaikum :)






ek? takkan bace je? tekan je lahh komen ke,tick ke pas tu FOLLOW eh?

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
blog comel ini adalah hak milik miss myrara heart